Hoe oud verwachten we in de toekomst te worden en waaraan overlijden we? 

Illustratie vrouw met kinderwagen en oudere man
  • Na een dip als gevolg van de coronapandemie zal de levensverwachting weer gestaag gaan stijgen tot 86,5 jaar in 2050. Het verschil tussen mannen en vrouwen blijft tussen de 3 en 3,5 jaar.
  • De kans om oud en heel oud te worden blijft flink toenemen.
  • In 2050 leven we bijna vijf jaar langer. We leven zelfs 5,6 jaar langer in als goed ervaren gezondheid, maar er komt ook 1,2 jaar met een beperking bij.
  • Sterfte aan de ziektegroep kanker blijft ook in de toekomst het grootst. Sterfte als gevolg van ziekten van het hartvaatstelsel zakt van de 2e naar de 6e plaats.
  • Van de afzonderlijke aandoeningen is dementie ook in 2050 de belangrijkste doodsoorzaak.

Bron: CBS-Bevolkingsprognose

Na een tijdelijke afname van de levensverwachting tijdens de coronapandemie zal de levensverwachting blijven toenemen. De levensverwachting stijgt van 81,6 jaar in 2022 tot 86,5 jaar in 2050. Het verschil tussen mannen en vrouwen blijft tussen de 3 en 3,5 jaar. De hier gepresenteerde cijfers zijn projecties uit de bevolkingsprognose van het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek (Centraal Bureau voor de Statistiek).  


Bron: CBS-Bevolkingsprognose

De kans om oud te worden zal in de toekomst blijven toenemen. De kans om 65 te worden zal tussen 2022 en 2050 toenemen van 91% naar 95%. De kans om 85 te worden neemt zelfs toe van 50% in 2022 tot 70% in 2050. De kans om honderd te worden wordt in deze periode ruim 3 keer zo groot. In 2050 zal uiteindelijk naar verwachting 4% ouder dan 100 worden. Nu is dat 1,3%.   


Bron historische data: CBS

De stijging in levensverwachting van 4,9 jaar in de periode 2022-2050 zal in het Trendscenario gepaard gaan met een stijging in de gezonde levensverwachting. De extra jaren die we langer leven zijn dus ook gezonde jaren. Voor de gezonde levensverwachting kijken we onder meer naar de levensverwachting in goede ervaren gezondheid. Deze zal met 5,6 jaar nog 0,7 jaar meer toenemen dan de levensverwachting. De levensverwachting zonder beperkingen zal echter minder hard stijgen, met 3,7 jaar. Dat betekent dat van de 4,9 extra levensjaren in 2050 er 1,2 jaar met een beperking zijn. Dat heeft te maken met de verwachte toename van het gemiddelde aantal beperkingen in de toekomst.  


Bron historische data: CBS-Doodsoorzakenstatistiek



Net als in 2022 overlijdt ook in 2050 het grootste deel van de mensen aan nieuwvormingen. Het aantal sterfgevallen ten gevolge van nieuwvormingen blijft ongeveer gelijk, terwijl de aantallen bij veel andere doodsoorzaken wel toenemen. Nieuwvormingen bestaan uit goedaardige en kwaadaardige nieuwvormingen. De kwaadaardige nieuwvormingen worden ook kanker genoemd. Het aantal mensen dat sterft aan hart- en vaatziekten zal meer dan halveren en behoort niet langer tot de top vijf. De hoofdgroep psychische en gedragsstoornissen kent de grootste toename. Dit komt voor een groot deel door de toename van de sterfte aan dementie. 

Door de vergrijzing zullen doodsoorzaken waaraan men vooral op hoge leeftijd overlijdt, toenemen. Opvallend in dit verband is ook dat sterfte als gevolg van uitwendige oorzaken toeneemt. Hieronder vallen ook ongevallen. Dat is vooral toe te schrijven aan het toenemend aantal oudere mensen dat overlijdt aan de gevolgen van een val.   


Dementie ook belangrijkste doodsoorzaak in 2050

Skip chart Dementie ook belangrijkste doodsoorzaak in 2050 and go to datatable

Bron historische data: CBS Centraal Bureau voor de Statistiek (Centraal Bureau voor de Statistiek)-Doodsoorzakenstatistiek

Als we kijken naar de afzonderlijke aandoeningen zullen in 2050, net als in 2022, de meeste mensen overlijden aan (de gevolgen van) dementie. In 2050 overlijden er ruim 30.000 meer, waardoor dementie er dan nog duidelijker uitspringt als belangrijkste doodsoorzaak. Privé-, arbeids- en sportongevallen zullen als doodsoorzaak stijgen naar plaats twee, met name door de toename van privé-ongevallen (vallen) onder oudere mensen. Een flinke toename in sterfte zien we ook bij aandoeningen van de luchtwegen zoals COPD en infecties van de onderste luchtwegen. Longkanker blijft, ondanks een afname in de hieraan toe te schrijven sterfte, de belangrijkste doodsoorzaak onder de nieuwvormingen.  


Citeer het Trendscenario

F. van der Lucht, M. Buijs, C. Deuning, H. Hilderink, M. Plasmans, R. Poos, L. Zwakhals, C. Couwenbergh (2024). Trendscenario Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2024. Bilthoven: RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). www.volksgezondheidtoekomstverkenning.nl/vtv-2024/trendscenario